Wat is de toekomst van Facebook?

  • 11/04/2018
888 266 Dogfight Digital Online marketing

De laatste tijd is Facebook volop negatief in het nieuws. Er zijn bijvoorbeeld gegevens van miljoenen mensen – zonder toestemming – in handen gekomen van een Brits databedrijf (check hier of jouw gegevens daar ook bij zitten). Verder is de Facebook pixel in opspraak omdat bedrijven op die manier kunnen tracken wat jouw surfgedrag is, zodat ze daar advertenties op kunnen richten. Ook roepen grote namen – van Elon Musk tot onze eigen Arjen Lubach – op om Facebook te verwijderen. Heeft het dan nog wel nut om dit platform te blijven gebruiken?

Het antwoord daarop is.. ja! In de praktijk zal je als bedrijf weinig merken van het feit dat een deel van de (Nederlandse) Facebookgebruikers hun account opzegt. Degenen die dit wel doen, zijn voornamelijk mensen die het platform toch al niet actief gebruiken. Deze mensen waren in dat opzicht toch al niet belangrijk voor jouw bedrijf, en die ga je dan ook niet missen. Het kan zelfs zijn dat het verdwijnen van deze mensen je voordeel oplevert, omdat je nu mensen bereikt die tenminste geïnteresseerd zijn in wat ze op Facebook voorbij zien komen.

Facebook verwijderen?

Het grootste argument voor het verwijderen van je Facebookaccount zou zijn dat Facebook alles van je weet – en dit wil je niet. Maar de verwijdering van je Facebook account betekent niet direct dat deze gegevens nergens meer te vinden zijn: Instagram en Whatsapp zijn immers ook nog van Facebook en Google verzamelt ook gegevens. Daarom blijft het dan ook de vraag hoeveel mensen daadwerkelijk hun account zullen opzeggen. Ruim 32.000 mensen hadden zich aangemeld voor het event van Arjen Lubach om hun Facebookpagina te verwijderen. Dat is ongeveer 0,3% van de 11 miljard Facebookgebruikers, hoeveel dit ook daadwerkelijk gedaan hebben is nog onbekend – update 12 april 2018: nu.nl meldt dat 34% van de mensen die zich aangemeld hebben voor het Facebookevent ook daadwerkelijk hun Facebookprofiel heeft verwijderd. Maar relatief gezien zal het gemis van deze accounts niets voorstellen en kunnen wij nog steeds jouw (potentiële) klanten bereiken via dit – of andere – platform(en).

Quitting Facebook is the new, adult version of running away from home. We all know you’re doing it for attention, and we alle know that you’ll be back

Facebook blijft dan ook bij uitstek een platform waarmee je gericht je klant kunt bereiken. Met Facebook kun je jouw marketingbudget erg gericht inzetten als het gaat om social advertising: Facebook weet immers precies wie wat leuk vindt – en als bedrijf kun je daar op inspelen. Daarom is die pixel ook zo handig: je kunt adverteren op mensen waar je al van weet dat ze eventueel interesse hebben jouw product of dienst. Verder hebben je huidige volgers niet voor niets jouw pagina geliked, dus ook die volgers kun je gewoon blijven bereiken met relevante content.

Kortom: Facebook is nog lang niet verleden tijd.

Mocht Facebook toch ineens ten onder gaan aan de negativiteit rond het platform, dan is er nog steeds niets aan de hand. Het gaat er om dat jij aanwezig bent op de platformen waar jouw doelgroep zit. Maakt die geen gebruik meer van Facebook? Dan zal jouw klant nog op vele andere manieren te bereiken zijn – al dan niet via andere social media – en daar helpen wij je graag bij!

Dus heb je hulp nodig bij het bereiken van je (potentiële) klanten? Neem dan contact met ons op!