Vloggers: hoe zet je ze in?

888 266 Dogfight Digital Online marketing

Vloggers en social influencers: twee termen die je steeds vaker hoort. Maar de vraag is natuurlijk: zijn ze bruikbaar voor jouw bedrijf? En zo ja, hoe zet je deze zogeheten vloggers en social influencers dan in en wat is hun invloed op jouw product of dienst?

Wat zijn vloggers en social influencers?

Eerst maar even terug naar de essentie: vloggers zijn mensen die hun leven op video vastleggen. Zij filmen zichzelf en wat zij dagelijks doen. De meest bekende vloggers zijn Enzo Knol en Monica Geuze. Beide vloggers, maar beide met een totaal andere doelgroep. Social Influencers zijn mensen die actief zijn op social media, zoals Youtube, met een groot aantal volgers.  Niet iedere social influencer is een vlogger. Er zijn ook influencers die alleen een hele grote fanbase op bijvoorbeeld Instagram hebben. Als jouw campagne zich richt op een bepaalde doelgroep die heel actief is op Instagram is die influencer perfect voor jou.  Denk hierbij aan atleten, bloggers, modellen of bekende Nederlanders.

Waarom video belangrijk is voor je onderneming

Content door middel van video wordt namelijk steeds populairder.  Het is een makkelijke manier om  informatie op te nemen. Dagelijks bekijken zo’n 500 miljoen mensen video’s op Facebook. – En dan hebben we het nog niet eens over YouTube.

De invloed van vloggers

Vlogs hebben veel impact dankzij de persoonlijke lading van de video’s. Zo heb je vlogs met mensen die grappen uithalen, modevloggers, beautyvloggers en bekende Nederlanders die gewoon hun eigen leven vloggen. Zij hebben heel veel impact door deze persoonlijke manier van content maken. Daarnaast bespreken vloggers ook steeds vaker maatschappelijke onderwerpen zoals; plastische chirurgie, vrouwenrechten en politiek.

Makkelijke manier om informatie te verwerken

Vloggers kennen hun doelgroep heel goed en weten ook wat zij leuk vinden. Hierdoor is de kans groot dat als de vlogger iets promoot, de doelgroep dit ook wil hebben. Door het kijken van een video waarbij een product wordt besproken, is 64% van de kijkers meer geneigd om het product te kopen. Zo zijn vloggers van grote invloed. De makkelijke manier van het verwerken van informatie speelt hier een grote rol in. Dit is interessant voor zowel commerciële als non-profit organisaties. Ook voor branches waarbij het minder voor de hand liggend is zoals de technische sector.  Goede voorbeelden hiervan zijn onder andere Toyota en Renault.

Het introduceren van de Toyota Crossover C-HR

Toyota heeft vlogger Laura Ponticorvo ingezet bij het introduceren van de nieuwe Toyota C-HR. Laura mocht voor Toyota naar Londen, waar het event rondom de introductie van de auto plaatsvond. Daar kreeg zij samen met 100 andere gasten een unieke en innovatieve theater drive-through ervaring. Deze ervaring legde Laura vast door middel van de Snapchat Spectacles; een bril waarbij de volgers zien wat zij ziet. Daarnaast heeft zij natuurlijk ook over het tripje gevlogd. Door gebruik te maken van verschillende kanalen die een influencer heeft, kan dezelfde content op meerdere manieren worden verteld. Bij een vlog kan bijvoorbeeld nog een bijbehorende Instagram-post, of misschien heeft de influencer zelf ook wel een website. Hierdoor krijg je een cross-channel strategie en krijgt jouw doelgroep de boodschap op verschillende manieren te zien.

Het introduceren van de nieuwe Renault: ‘Drive & Surprise’

Ook Renault heeft voor de introductie van hun nieuwe Renaul Scénic gebruik gemaakt van vloggers en bekende YouTubers, middels hun campagne Drive & Surprise. Bij deze campagne konden ouders hun kinderen opgeven voor een onvergetelijke proefrit. Hierbij kregen ze uiteindelijk een Meet & Greet met hun grootste Nederlandse helden. De doelgroep van deze campagne waren de ouders van nu.

Vloggers zijn er in verschillende soorten en maten. Bepaal op welke kanalen je zichtbaar wilt zijn en op welke doelgroep je campagne is gericht. Afhankelijk daarvan bepaal je of het inzetten van een vlogger geschikt is of dat een andere soort video het meest geschikt is. Video is bij uitstek hét medium om jouw bedrijf letterlijk een gezicht te geven en herkenbaarheid te creëren bij je doelgroep.

Advies over hoe je dit het beste kunt doen of wat de inzet van video voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met onze videograaf of vraag een gratis videoconsult aan.

Fenna Oosterkamp auteur Dogfight DigitalDoor: Fenna Oosterkamp