Social media: doen of niet doen?

888 266 Dogfight Digital Online marketing

Iedereen is bekend met het bestaan van social media. De één doet er heel veel mee, de ander kan het niks boeien. Tegenwoordig zijn veel bedrijven ook aanwezig op vele social media kanalen. Zo is er in de technische industrie en bouwnijverheid een groei te zien in het aantal bedrijven dat gebruik maakt van social media. Zichtbaar zijn als bedrijf op social media biedt de kans om nieuwe doelgroepen aan te spreken en om je huidige doelgroep meer aan je te binden. Maar waar begin je dan? En welk social media kanaal past het beste bij jouw bedrijf?

Doelgroep

Social media biedt bedrijven een platform om in contact te komen met hun doelgroep. Daarom is social media een heel krachtig marketinginstrument. Het aanmaken van een facebookpagina kan al zorgen dat je als bedrijf beter wordt gevonden in Google. Elk bedrijf is anders en daarom is ook niet ieder social media kanaal even geschikt. Het is afhankelijk van ieder bedrijf, de doelgroep en de markt, welk kanaal het beste past en of je überhaupt wel moet beginnen aan social media.  Het is echt maatwerk.

Kanalen

Zodra je weet welke social media kanalen jouw doelgroep gebruikt, kun je daar op inspelen.  Zo gebruiken de meeste bedrijven Facebook, Twitter en LinkedIn. De laatste jaren is ook Instagram een groeiend succes bij bedrijven. Deze app is vooral populair bij jongeren tussen de 20 en 39 jaar.  Sinds medio 2016 is het mogelijk om een bedrijfsprofiel te maken waarbij bedrijven en merken meer inzicht krijgen in de performance van posts door middel van statistieken.

Gebruik social media kanalen in Nederland

Strategie

Zomaar wat berichtjes plaatsen is vaak niet de beste strategie. Bij social media gaat het om consistentie. In het aantal, tijdstip en uiterlijk van je berichten. Door één lijn te hebben in de  uitstraling van de foto’s die je plaatst bij je berichten, zorg je voor herkenning. Hoe vaker mensen jouw berichten zien, hoe beter zij jou gaan onthouden. Je kun berichten plaatsen zoals win-acties, videocampagnes, advertenties, productlanceringen, evenementen of workshops. Een andere manier waarvoor social media ingezet kan worden is webcare/klantenservice. Via social media kunnen (potentiele) klanten makkelijk en snel contact leggen met bedrijven.  Dit snelle contact kan dienen als extra service voor je klant.

Uitvoering

Na het bepalen van de juiste strategie en de daarbij passende uitstraling is het tijd voor de uitvoering. Social media is niet iets wat je, als je het goed wilt doen, er even bij doet. Een goede relatie bouw je niet in één dag. Je moet er veel tijd en energie in steken. Luister naar je doelgroep en geef ze de aandacht waar zij om vragen. Hiermee creëer je leads en kansen om je doelgroep aan je te binden. Zorg ervoor dat je berichten op dezelfde dagen of tijdstippen plaatst. Wanneer je het beste kunt plaatsen? Zodra je groeit in het aantal volgers krijg je toegang tot de statistieken per kanaal. Daarin kun je zien wanneer jouw doelgroep online is. Het beste kun jij ook rond die tijd online zijn.

Social media: Doen of niet doen? Als het past bij jouw klanten (doelgroep) dan is het niet eens meer een vraag. Ga opzoek naar de behoefte van jouw doelgroep, speel daar op in en wees consistent. Meer volgers is meer bereik en dus ook mogelijke klanten. Verwacht dit niet van de één op andere dag. Er gaat een tijd overheen om een relatie met je volgers op te bouwen.

Fenna Oosterkamp auteur Dogfight Digital
Door: Fenna Oosterkamp