Ontwikkelingen die je als ondernemer moet volgen over social media

888 266 Dogfight Digital Online marketing

Social media ontwikkelt steeds sneller, in een hoog tempo. De platformen krijgen er steeds meer functies bij, die soms ook nog op elkaar lijken. Hieronder worden vier ontwikkelingen genoemd waar je zakelijk je voordeel mee kunt doen. Deze ontwikkelingen worden per kanaal uitgelegd.

Instagram

Instagram meerdere foto’s en video’s

In het vorige artikel ‘Hoe plaats je meerdere foto’s en video’s op Instagram? Stappenplan’ is al een nieuwe functie van Instagram uitgelegd. Door deze nieuwe functie hoef je niet meer de mooiste foto of video uit te zoeken om te posten, maar is het mogelijk om meerdere foto’s en video’s in één post te uploaden. Eerder was dit alleen beschikbaar voor zakelijke accounts, bij het plaatsen van advertenties. Nu is deze functie ook zonder bedrijfsaccount beschikbaar. Je kunt deze functie gebruiken in een advertentie én als gewoon bericht. Er kunnen maximaal tien foto’s of video’s geselecteerd worden.

Hoe kun je deze ontwikkeling als bedrijf inzetten?

  • Je kunt hierdoor meerdere producten in één keer uitlichten.
  • Hierdoor kun bijvoorbeeld van een productgroep tien producten tonen.
  • Dit kan in een gesponsord bericht, maar ook als gewoon bericht.
  • Je kunt één filter over de foto’s of video’s plaatsen, alles krijgt dan dezelfde filter.
  • Deze ontwikkeling is gericht op je online zichtbaarheid, door producten uit te lichten speel je in op commerciële kansen.

Facebook

Facebook Recommendations

Een nieuwe functie van Facebook is Recommendations. Deze functie is nog niet in Nederland uitgerold, maar wel al enige tijd in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar. Je kunt het wel al uitpruen in Nederland. Met deze functie is het mogelijk om aanbevelingen te vragen als je berichten op je tijdlijn plaatst. Anderen kunnen dan een aanbeveling geven en je doorsturen naar de desbetreffende bedrijfspagina. Bij het plaatsen van een aanbeveling dient een locatie aangeduid te worden. De aanbevelingen worden hierdoor op een kaart weergegeven in je bericht, zodat je direct ziet waar dit bedrijf zich bevindt.

Het voordeel hiervan is dat, in tegenstelling op vergelijkingssites keuzes worden gebaseerd op prijs, bij deze functie keuzes worden gebaseerd op ervaringen vanuit je eigen netwerk.

Hoe kun je deze ontwikkeling als bedrijf inzetten?

   • Zorg dat je een Facebook-bedrijfspagina hebt, zodat er op Facebook direct gelinkt kan worden naar je bedrijf.
   • Je informatie op je Facebook-bedrijfsprofiel dient wel juist te zijn. Controleer of de contactgegevens kloppen. Anders wordt je bedrijf niet goed weergegeven op de kaart of kunnen mensen je bijvoorbeeld niet bellen als je telefoonnummer niet klopt.
   • Plaats een duidelijke call-to-action op je pagina. Het is belangrijk dat deze button opvalt zodat bezoekers hier niet naar hoeven te zoeken. Een voorbeeld van een button op Facebook is ‘contact met ons opnemen’ (zie afbeelding hieronder).
   • Wanneer jouw bedrijf is genoemd als aanbeveling, kun je contact opnemen met je potentiële klant.
   • Deze ontwikkeling is gericht op leadgeneratie; in contact komen met potentiële klanten.

Social media bedrijfsprofiel Facebook

Whatsapp

Whatsapp status

Met deze nieuwe functie kun je jouw whatsapp contacten 24 uur lang een kijkje geven in jouw leven. Dit kan middels een foto of een video. Deze functie lijkt op Instagram Stories en Snapchat. Wanneer je als bedrijf gebruik maakt van Whatsapp kun je ook statussen plaatsen. Als je Whatsapp opent, zie je linksonder in de menubalk ‘Status’ staan. Wanneer je hierop klikt, zie je de verschillende statusupdates van jouw contacten. Hier kun je ook zelf een status toevoegen.

Hoe kun je deze ontwikkeling als bedrijf inzetten?

   • Je kunt bijvoorbeeld je kantoor laten zien aan je contacten.
   • Het is mogelijk om een foto of een video te maken, een bestaande foto uit je album te kiezen of een gif.
   • De foto of video kun je nog bewerken door emoji’s toe te voegen of er op te tekenen.
   • Je kunt zelf bepalen wie je status krijgt te zien. Wanneer je groepen in whatsapp hebt aangemaakt, kun je bepaalde (doel)groepen selecteren.
   • Deze ontwikkeling is gericht op je online zichtbaarheid, hierdoor speel je slim in op nieuwe gebruikerstoepassingen en commerciële kansen.

Snapchat

Snapchat Spectacles

Het sociale netwerk Snapchat heeft zonnebrillen ontworpen met twee ingebouwde camera’s. Met deze bril kun je video’s van tien seconden opnemen. In totaal kun je één filmpje van maximaal 30 seconden maken, door drie keer te filmen. Helaas is deze zonnebril alleen nog maar verkrijgbaar in de Verenigde Staten. Komende zomer worden er automaten in Europa verwacht waar je deze bril kunt aanschaffen. De brillen zijn verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, koraalrood en blauwgroen. De bril is oplaadbaar met een kabeltje in de brillenkoker.

Hoe kun je deze ontwikkeling als bedrijf inzetten?

   • Je kunt bijvoorbeeld filmen hoe een nieuw product van jouw bedrijf wordt geïntroduceerd.
   • Ook kun je jouw volgers een kijkje achter de schermen geven. Verschillende werknemers kunnen deze bril een dag dragen en zo hun dagelijkse activiteiten laten zien.
   • Filmen kan in een hoek van 115 graden. Dit is een groter gezichtsveld dan de meeste smartphonecamera’s.
   • Deze filmpjes kunnen direct doorgestuurd worden naar je smartphone met Bluetooth of WIFI, zodat je dit snel met je volgers kan delen.
   • Deze ontwikkeling is gericht op je online zichtbaarheid, hierdoor speel je slim in op nieuwe gebruikerstoepassingen en commerciële kansen.

Ben je benieuwd hoe dit er uitziet? Bekijk de volgende video dan van Spectacles.

Kortom met bovenstaande ontwikkelingen kun je slim inspelen op nieuwe gebruikerstoepassingen en commerciële kansen. Hierdoor blijf je als bedrijf ook in 2017 interessant voor jouw doelgroep. Je online zichtbaarheid wordt vergroot door de nieuwe gebruikerstoepassingen. Tevens kun je tegelijkertijd gebruik maken van commerciële kansen. De nieuwe ontwikkeling van Facebook gaat zelfs verder dan alleen je online zichtbaarheid verhogen. Door Facebook Recommendations kun je ook direct leads genereren.

Anna Karina Hiddema auteur Dogfight DigitalDoor: Anna Karina Hiddema