Hoe meet je het effect van je online campagne met UTM tags?

888 266 Dogfight Digital Online marketing

Google Analytics is wereldwijd de meest gebruikte analyse tool voor websites. Google Analytics is gratis, gemakkelijk te installeren en gemakkelijk in gebruik. In Google Analytics vind je onder andere informatie over hoe bezoekers zich gedragen op jouw website:

 • Hoeveel bezoekers zijn er op jouw website;
 • Op welke dagen en tijden jouw website het meest bezocht wordt;
 • Hoe lang een bezoeker op jouw website is;
 • Welke webpagina’s er worden bekeken;
 • Hoe lang deze webpagina’s worden bekeken;
 • Etc.

Hoe beter jij het account inricht, hoe meer informatie je er uit kunt halen.

UTM tags

Eén manier om meer informatie uit Google Analytics te halen is door gebruik te maken van zogeheten UTM tags. De afkorting UTM staat voor Urchin Tracking Module. UTM tags zijn toevoegingen (tags) die achter de originele URL (het webadres in de balk bovenin) kunnen worden geplakt, die dan de desbetreffende webpagina volgt (tracking). Met deze toegevoegde UTM krijg je zo meer inzicht over waar bezoekers vandaan komen. Oftewel: met een UTM code achter een webadres kun je het effect van de gedeelde link beter meten.

Hoe ziet zo’n URL met UTM tags eruit?

In plaats van deze link:
→ https://www.dogfightdigital. com/wat-kost-een-video/

Ziet een link met toevoeging van UTM code er bijvoorbeeld als volgt uit:
→ https://www.dogfightdigital. com/wat-kost-een-video/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=wat+kost+een+video&utm_content=blog

In de link kun je al zien wat voor kenmerken er toegevoegd zijn voor de analyse in Google Analytics.

Is de bron waarachter de UTM code moet komen echter een e-mail in plaats van een webadres, dan zet je deze link achter een afbeelding of een button. We begrijpen dat op social media dit natuurlijk niet echt een mooie link is om te delen, al die cijfers en hiërogliefen. Gelukkig kun je een link heel gemakkelijk verkorten met verschillende online tools. Ik maak vaak gebruik van de gratis tool bitly. Deze tool is zonder account te gebruiken.

UTM

Wanneer ik hier mijn UTM url plak, komt er de volgende verkorte link:
→ https://bit.ly/2rwiEV3

Wanneer je een gratis account aanmaakt bij deze website, dan kun je de link nog customizen in bijvoorbeeld:
→ https://bit.ly/watkosteenvideo

…En klaar is je zowel visueel aantrekkelijke als functionele UTM code!

Een voorbeeld van het gebruik van UTM url’s in Google Analytics

Ga in je Analytics account naar: → Acquisitie → Alle verkeer → Bron/medium. Voeg hier de secundaire dimensie ‘Campagne’ toe.

Een voorbeeld van wat je hier te zien kunt krijgen:

Google Analytics overzicht social media

Bij punt 1. is geen UTM url gebruikt, bij punt 2. wel. In het geval van Facebook weet Google Analytics zelf dat het medium social is. Bij veel verwijzingsbronnen is dit niet het geval en komt hier referral te staan. Wanneer je geen gebruik maakt van UTM zullen alle bezoekers die via Facebook komen, verzameld worden onder punt 1. Maar je wilt natuurlijk weten door wélke Facebook post mensen lang op de website blijven of een conversie behaald wordt. Door een UTM tag aan je link toe te voegen kun je dit meten.

Naast het vergelijken van verschillende uitingen per bron, kun je ook een totaaloverzicht krijgen van je campagne. Wanneer je bijvoorbeeld een campagne deelt via e-mail, social media en advertising, kun je gemakkelijk de totale sessies zien en kun je ook vergelijken welk kanaal het beste is voor de inhoud van je campagne.

Hoe maak je een UTM?

Met de Campaign URL Builder van Google genereer je gemakkelijk een URL met UTM tags. Je vult de doel-URL in en kunt vervolgens vijf tags meegeven. De ‘Source’ is verplicht, de overige (Medium, Name, Term en Content) zijn optioneel. Vul in ieder geval de Source, Medium en Name in om je campagnes goed te kunnen tracken.

Campaign builder google
In bovenstaande afbeelding kun je zien welke velden je kunt invullen in de Google Campaign URL Builder. In onderstaande tabel vind je voorbeelden van wat je in de Campaign URL Builder kunt invullen.

Google campaign builder utm tag voorbeeld

Een paar tips

 1. Gebruik waar mogelijk UTM tags
  Het nadeel van het gebruiken van UTM tags is natuurlijk dat het handmatig moet en dat het daarom meer tijd kost. Toch is het deze tijd echt wel waard, want je creëert veel meer inzicht in waar jouw (potentiele) klanten vandaan komen.
 2. Wees consistent in de opbouw en voorkom spelfouten!
  Wanneer je meerdere mensen hebt die campagnes draaien en delen, moet je goede afspraken maken over de opbouw en de formulering. Spelfouten moet je natuurlijk te allen tijde zien te voorkomen, maar maak ook duidelijke afspraken over bijvoorbeeld het gebruik van spaties en het afbreken van woorden.
 3. Voeg indien nodig een maand en jaar toe aan je campagnenaam
  In veel situaties kan het nuttig zijn om naast een campagnenaam ook een periode toe te voegen. Wanneer je bijvoorbeeld in april een campagne doet voor een bepaald merk dat je aanbiedt in je webshop, en je gaat in oktober weer een campagne voeren voor dit merk, dan wil je deze data natuurlijk apart analyseren.
 4. Gebruik dezelfde campagnenaam in Adwords
  Maak je gebruik van Google Adwords? Adwords kan automatisch UTM tags meegeven aan je advertenties. Zorg er wel voor dat je de advertentiegroep dan dezelfde naam geeft dan wat je invult bij ‘Campaign’.

Tot slot nog een algemene tip voor Google Analytics: sluit je eigen IP-adres uit om datavervuiling te verminderen.

Wil je meer weten over het gebruik van UTM tags of heb je hulp nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Esther van Kerkvoorde Dogfight Digital

Door: Esther van Kerkvoorde