Het nieuwe Facebook algoritme

  • 04/05/2018
666 178 Dogfight Digital Online marketing

Recentelijk heeft Facebook bekend gemaakt dat het algoritme van hun newsfeed gaat veranderen. Hier waren wij al op aan het wachten. Facebook gaf aan al te testen met een aparte newsfeed voor bedrijven (de Explorer-feed), zo zou de gebruiker kunnen kiezen tussen berichten van vrienden of bedrijven. Deze feed is er uiteindelijk niet gekomen, maar inmiddels is de Facebookfeed wél veranderd. Facebook geeft namelijk voorrang aan berichten die – volgens hen – het meest relevant zijn voor jou. Daarbij gaan ze er vanuit dat jij berichten van je vrienden leuker vindt dan die van bedrijven. Als bedrijf zal je daarom eens goed moeten kijken naar hoe je Facebook nu inzet, wat voor content je deelt en hoe je Facebook eigenlijk wílt gaan inzetten.

Wat verandert er?

Wanneer je een paar jaar geleden inlogde op Facebook, stond op het inlogscherm de slogan: Facebook helps you connect and share with the people in your life. Daar draait het bij Facebook dan ook om: ze willen jou dichter bij je vrienden en familie brengen en jouw relatie met hen versterken. Maar is dat wel echt zo? Draait het niet allemaal om geld verdienen? Volgens Facebook zelf is het connecten van jou en je vrienden hun core business en dus de hoofdgedachte achter het nieuwe algoritme: jij krijgt voortaan vooral interessante berichten van je vrienden te zien – niet van bedrijven (behalve als deze bedrijven daarvoor betalen…). Bovendien krijg je straks als lid van Facebook de mogelijkheid om je feed te rangschikken en daardoor gemakkelijker te communiceren met vrienden en familie. Op die manier probeert Facebook sociaal te blijven, het is tenslotte een social media platform marketingplatform.

Wat betekent dit voor jou als bedrijf?

Facebook gaat er vanuit dat waardevolle berichten van vrienden en familie het meest geliked worden, ook komen hier de meeste reacties op. Oftewel: dergelijke berichten zorgen voor de meest interessante interacties. Dit wordt door Facebook beloond met een mooi plekje in de tijdlijn. Met het nieuwe algoritme denkt Facebook dan ook te kunnen voorspellen welke posts dergelijke interacties teweeg zullen brengen. Denk hierbij aan iemand die om tips vraagt voor een lekker restaurant in de buurt of een leuke vakantiebestemming. Deze berichten krijgen een hoger plekje in de feed. Om als bedrijf ook een goede plek te krijgen in de tijdlijn van je volgers, zal je dus content moeten plaatsen die je volgers triggert om te reageren. Het gaat dus niet meer alleen om relevante content, maar om content die interactie oproept. Zorg er dus voor dat jouw volgers onderling interacteren met je post zodat je toch in hun tijdlijn voorbij blijft komen.

Toch betekent dit niet direct dat posts die geen interactie oproepen afgestraft worden, het is maar net hoe druk het op de tijdlijn is en of Facebook vindt dat jouw post getoond moet worden. Ook het gebruik van stockfoto’s (eigen beeld krijgt voorrang), video’s, linkberichten en het gebruik van bepaalde woorden spelen een rol. Dan doel ik op het feit dat Facebook engagementbait (ook wel clickbait genoemd) afstraft. Je mag niet meer expliciet vragen om likes, shares en comments: dat zijn dan ook de woorden die je beter niet kunt gebruiken. Kies als je interactie wilt triggeren voor vragen als ‘wat vind jij van dit product?’ in plaats van: ‘Laat in een reactie weten wat jij van dit product vindt’ of: ‘Like deze post als je dit product leuk vindt’. De laatste twee zinnen worden geheid gekort op bereik door het algoritme van Facebook.

Hoe vaak moet je posten?

Meer is niet altijd beter, zeker niet als het om social media posts gaat. Toch neigen veel bedrijven wel naar deze tactiek: ‘Als ik maar vaak genoeg post, krijgen we vanzelf meer volgers’. Dit werkt echter vaak averechts, zeker met het nieuwe algoritme. Voor Facebook geldt doorgaans dat één post per dag voldoende is. Dit is dan ook het gemiddelde aantal posts dat bedrijven tegenwoordig aanhouden, en dit is ook nog prima te behappen als het gaat om het creëren van interessante content voor je volgers. Het is aan jou of het ook bij je bedrijf past om in het weekend te posten, als restaurant is dit namelijk meer passend dan als belastingkantoor. Wanneer je gebruik maakt van meerdere social media kanalen is het belangrijk dat je in ieder geval elke dag op één kanaal zichtbaar bent. Maar, niet al je Facebookvolgers zitten bijvoorbeeld ook op Instagram en andersom, dus het is verstandig om op alle kanalen regelmatig te posten. Heb je eens geen tijd om elke dag op alle kanalen een post te plaatsen? Geef dan voorrang aan het social media platform waar je de meeste volgers hebt, maar vergeet de andere social media kanalen niet.

Wat moet je posten?

Eerder in deze blog geef ik al aan dat het belangrijk is om content te posten die interactie oproept. Hier moet je dus goed over nadenken, en je moet de post op het juiste tijdstip inplannen – het beste tijdstip om te posten kun je terugvinden in de statistieken van je bedrijfspagina. Maar wat voor posts triggeren een gesprek tussen mensen en zullen dus sneller worden weergegeven in de newsfeed van je volgers? Facebook noemt zelf als voorbeeld (live) video’s. Die leiden vaak tot discussies tussen kijkers op Facebook en live video’s krijgen gemiddeld zes keer zoveel interacties als normale video’s. Een ander idee is om stellingen voor te bereiden en live te gaan discussiëren met je volgers. Dit kan echter ook via een normale video, of bijvoorbeeld een nieuwsbericht kan ook een discussie uitlokken.

De conclusie is in ieder geval dat je niet meer weg komt met een post waarin je een aanbieding aanprijst of een nieuwe blog deelt. Is dit wel een belangrijke vorm van social media content voor jou? Vraag dan in de post naar de mening van je volgers, vraag naar hun ervaringen met een product of wat voor aanbieding zij graag de volgende keer willen zien. Zo lok je op een gemakkelijke manier toch interactie uit en kun je jouw volgers blijven bereiken! Het gaat er om dat jouw post echt telt en relevant is voor je publiek. Heb je meerdere posts die misschien niet allemaal even relevant zijn? Verzamel ze dan en maak hier één post van zodat je het toch kunt delen met je volgers.

Wil je niets missen van onze Facebookposts? Dan kun je zelf aangeven dat je ze altijd in je tijdlijn wilt zien. Dit doe je als volgt:

Heb je hulp nodig bij het onderhouden van je social media kanalen, kom je niet toe aan het maken van relevante content of heb je geen tijd om elke dag een post te plaatsen? Wij helpen je graag!

Door: Annerieke